Diorama Zonhoven 1900 - 1910

Centrum Zonhoven
88160434_189903225662572_1162306016738541568_n

Centrum van de gemeente Zonhoven, voor de aanleg van de verbindingsweg met Winterslag.  De boerderij op de hoek , eigendom van Louis Goris en zijn vrouw Marianneke bestaat nu niet meer en is tegenwoordig Culinair Café Chique. Langs het huis liep een aardeweg, tegenwoordig de Genkerbaan. In het witte lemenhuis woonde eerst de kinderen Maris, Zij hielden er een herberg "De Klok", daarna was dit de "Welvaart Belgische Cooperatie" specerijenwinkel. Louis Cox-Maris woonde er.  Nèrke van Maris, de grafmaker, woonde er ook. Het gebouw daarnaast is Café en Brouwer Moons met Café  "De drie pistolen".

Watermolen in het dorp , gelegen op de Roosterbeek. Deze molen zou al bestaan hebben in het jaar 1200. Tot 1922 woonde er molenaar Alfons Maris, nadien Camille Bleukx uit Brogel.  Andere molenaren waren Octaaf Maris en als laatste molenaar Louis Forier.

In deze tijd was de Roosterbeek nog niet in buizengelegd door het centrum van Zonhoven. Het molenwerk werd in 1940 opgekocht door een zekere Huysmans uit Bree en staat thans in Reppel waar de molen nog in werking is.


Stoomtram door het centrum van Zonhoven. Deze tram vertrok en Hasselt met als eindbestemming Leopoldsburg en Mol.

De tram is van het Type 7 Stoomtram.

Naast personenvervoer ( groene wagon)  diende de tram ook voor het goederenvervoer (witte wagon) tussen de diverse gemeenten.  Achter de tram rechts, de oude pastorie waar nu de ING bank staat. Ook de oude welvaart en café De drie Pistolen zijn hier te zien .

Modelbouw-JB Zonhoven